Bronboringen

Met de droge zomers van tegenwoordig is het nog een hele klus om je tuin van voldoende water te voorzien. Zeulen met tuinslangen, de sproeier steeds verplaatsen, het is niet alleen een vervelend klusje, het kost ook nog eens vele liters leidingwater. De oplossing is echter vlakbij; grondwater kost niks en is een natuurlijke voedingsbron voor je tuin. Om tot dit grondwater te komen, is een bronboring nodig. Dat klinkt als een ingrijpende klus, maar dat valt alleszins mee.

Een grondwaterbron boren

Grondwater is het water dan onder de grond zit en is meestal afkomstig van neerslag dat in de bodem is gezakt. Water dat in de sloten, meren en rivieren ligt, noemt men oppervlaktewater. Grondwater is minder toegankelijk, maar wel degelijk in grote hoeveelheden aanwezig. Om erbij te kunnen, is een bronboring nodig. Door naar een waterbron te boren, zorg je ervoor dat je beregeningsinstallatie gebruik gaat maken van een duurzame en natuurlijke voorraad water. Op deze manier neem je afscheid van het vele gebruik van grondwater en het werk wat daarbij komt kijken en weet je altijd zeker dat je tuin voldoende beregend wordt dankzij een natuurlijke waterbron.

Een bronboring zonder schade

Bij een bronboring bestaat altijd de vrees dat de tuin op grove wijze ondersteboven wordt gehaald. Een begrijpelijke angst, want een boorsysteem neemt de nodige ruimte in beslag en ook het daadwerkelijke boren kan voor flink wat schade zorgen. Neutel Beregening zorgt er echter voor dat je geen vrees hoeft te hebben voor een kapotgetrokken tuin. Dankzij de gespecialiseerde boormachine, die gemakkelijk te manoeuvreren is en snel van de ene naar de andere kant van de tuin gereden kan worden, blijft de schade zeer beperkt. Natuurlijk ontkom je niet aan een gat in de tuin, dat hoort bij een waterbron boren. Na de bronboring wordt alles weer keurig afgedekt en zal je er al snel helemaal niets meer van zien. Het enige wat je dan nog van de boring merkt, is het water dat over je tuin verdeeld wordt.

bronboring

Grondwaterbron boren tot 45 meter en verder

Grondwater kan soms flink diep zitten. Dit heeft te maken met de grondsoort; sommige grondsoorten houden het water goed vast, bij andere grondsoorten zakt het juist snel weg en zal je dieper moeten gaan om de grondwaterbron te vinden. Gelukkig heeft Neutel een boor die wel wat gewend is. Onze machine kan naar een waterbron boren tot 45 meter diep. Ruim voldoende voor menig grondsoort, maar natuurlijk kan het gebeuren dat het grondwater zich nog dieper ophoudt. Geen zorgen; ook dan kunnen we je helpen. In zulke gevallen schakelen we een van onze partners in, die over machines beschikken die nog veel dieper kunnen boren.

Een bronboring in vijf stappen

Zoals gezegd, zit grondwater niet altijd op dezelfde plek. Daarom is de manier waarop de bronboring verloopt overal anders en erg afhankelijk van de zandlaag. De ervaring van Neutel zorgt er echter voor dat we nooit blind beginnen met boren. We weten altijd op welke grond we staan en waar in Nederland het grondwater zich ongeveer moet bevinden. De bronboring verloopt dan ook altijd volgens een vast patroon.

  1. Voorwerk - We komen goed voorbereid aan, zodat we goed weten wat voor zandlagen we tegen kunnen komen.
  2. De bronboring - We boren naar grondwater en bij deze boring wordt het zand opgezogen
  3. Het samenstellen van een boorprofiel - De opgezogen grond vertelt zijn eigen verhaal. De verschillende lagen tonen aan waar het grondwater zich bevindt
  4. Het aanbrengen van het filter - Dankzij de informatie uit het boorprofiel, weten we waar het filter geplaatst moet worden. Dankzij dit filter beschikt je beregeningsinstallatie straks over zandvrij water
  5. Het afdekken van het boorgat - Als de bronboring is voltooid en het filter is aangebracht, dekken we alles weer netjes af en kunnen we beginnen aan het installeren van de tuinberegening

Bronboring certificering

Een grondwaterbron boren met ervaring op zak en gebruik makend van gespecialiseerde machines is fijn, maar nog veel fijner zijn de certificaten die Neutel op zak heeft. Deze certificaten maken Neutel bij uitstek een geschikte partij om je naar je waterbron te boren. Neutel beschikt over de volgende certificering:

  • SIKB BRL 2100 -2101

Voor vragen over deze certificering kan je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Bronboring in een kleine tuin

Als je een kleine tuin hebt, maar toch graag een beregeningsinstallatie wilt hebben, kan een bronboring misschien wat teveel van het goede zijn. Als de tuin eigenlijk te klein is voor het gebruik van een grondwaterbron, kunnen we de beregening ook via de waterleiding laten plaatsvinden. Naar een grondwaterbron boren is vooral goed voor de wat grotere tuinoppervlaktes en bij de kleine tuinen is het niet altijd nodig. De aansluiting op de waterleiding betekent overigens niet gelijk een hoge rekening van het waterschap; de beregeningsinstallatie springt zuinig met water om en levert de tuin alleen de noodzakelijke hoeveelheid.

De bronboring als start van een beregende tuin

Geïnteresseerd in een bronboring als begin van je beregeningsinstallatie? Overtuigd van de voordelen van grondwater en wil je niet langer met de tuinslang in de weer zijn? Neem contact met ons op voor een afspraak en wij zullen ervoor zorgen dat je tuin moeiteloos door de droogste zomers komt, dankzij de meest natuurlijke bron die er is. Heb je al een tuinberegening? Ook voor het onderhoud kan je bij ons terecht.

neutel bronboring